HU EN
2017. március. 19. 14:00
Családi címerünk címertan

CÍMERTAN

Családi címerünk, melyet a mai napig is használunk, mesél a múltunkról, hitet és lendületet ad. Az 1700-as évek elejéről származik és a mai napig eredeti formájában kíséri napjainkat.

Sokan elemezték hozzáértőként, mi is kiegészítettük a családi legendáriumból néhány történettel. Itt most röviden próbáljuk értelmezni az üzenetét.

Nem nemesi címerről beszélünk. Ez egy mezőgazdasággal foglalkozó, sváb paraszti család címere.

Megtaláljuk benne a gabonatermesztésre és úgy általában a mezőgazdaságra utaló, földből sarjadó, stilizált búzakoszorút, ezzel hirdetve a használója foglalkozását.

A harang valószínűleg azt jelképezi, hogy valamilyen egyházi méltóság számára szállított a család terményeket, bort.  A korabeli hagyományok szerint, egy fiú mindig papnak tanult, így ez a magyarázat is helytálló lehet.

A W a családnév régi írásmódjából ered. A távoli rokonságban a mai napig fellelhető Wesztergomby névváltozat is.

A címer központi, fő motívuma egy róka, mely a mancsában egy szőlőfürtöt tart. Ez egyértelműen jelzi, hogy a család már abban az időben is foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A róka az egyik legjobb indikátora annak, hogy érett e a szőlő. Szereti fogyasztani, de csak az érett bogyókat. Így ha a róka elkezdi dézsmálni, az egyértelmű jelzi, hogy a szőlő megérett.

A róka feje felett látható egy korona, mely abban az időben a királyi udvar beszállítóinak volt a kiváltsága.
 

#vesztergombipince #csaladicimer #wesztergomby

#vesztergombipince
Kezdőlap | Kapcsolat | Impresszum | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat
www.vesztergombi.hu | Copyright © 2024 Minden Jog fenntartva | Látogatók: 665570