Szekszárd kincse. Régóta a miénk,
szekszárdiaké. Szeretjük azt gondolni, hogy igazán Szekszárd adott otthont a fajtának.
Színe jellegzetesen világosabb, a
korty könnyedebbnek tűnik a többi vörösbornál, de ez ne tévesszen meg senkit.
Talán a legkomolyabb szerkezettel bíró bor az egész országban, amit általában
titkol, de ha valaki vallatóra fogja és elteszi hosszú évekre, hamar felfedezi
a kadarka kimagaslóan hosszú érlelhetőségét. Ha házasítjuk más fajtákkal,
mindig odafigyelve, domináns tulajdonságát szem előtt tartva tesszük.
Mi úgy tartjuk, hogy a jó
kadarkához kell kb 10% botrythis-es , töppedt bogyó, melyek ízei, illatai adják
a tradicionális szekszárdi kadarka semmivel nem összekeverhető zamatát.
Szerencsésnek érezzük magunkat,
hogy birtokunkban van nagyapáink Szekszárdjának egy kis darabja, egy közel 100
éves kadarka ültetvény formájában a Kerékhegyen.
Fogyasztását ajánljuk: Camambert és brie sajtokhoz. Bajai és Szegedi halászlék kiváló kísérője, de a teljes magyaros konyha és az olasz gasztronómia is kedveli.